Als je niet kunt stuken maar je muur toch glad wil maken

Er zijn andere optie's dan stuken

Gisteren 31-10-2017 kreeg ik in de workshop Elektra weer de vraag of ik ook een workshop stucen geef...

19 maart jl stond ik met een standje bij Multimate van de Wal. Multimate bestaat dit jaar 20 jaar en dus een goede rede om dit te vieren. Mijn taak als klusdame was om mensen klus-tips te geven en klus-vragen te beantwoorden. Tuurlijk kwamen er ook vragen van ”logistieke” aard. Omdat ik kind aan huis ben bij 'van de Wal', zoals wij Oirschottenaren deze bouwmarkt noemen, weet ik feilloos de weg. Ik wees de klanten terplekke op diverse mogelijkheden om de klus te klaren. Vaak kwam ik op leuke gesprekken en kreeg dan het hele klusverhaal te horen. Met mijn ervaring een enerverend wederzijds gesprek.

Veel leuke reacties kreeg ik van vrouwen, ze vonden mij wel stoer. Op mijn beurt zei ik dan dat we alles kunnen zolang we maar willen, en als ze het niet kunnen ben ik er om het ze te leren. Echter één mevrouw vertelde me heel eerlijk dat ze wel wist van de kluscursus maar dat ze het te duur vond. “Tja maar wat kost een klusbedrijf als je dat inhuurt? Dat spaar je dan toch uit als je het zelf kunt”? Daar zit wel wat in…

Sommige dames gaven mij te kennen al veel te kunnen op klusgebied en of ik ze misschien wilde leren stucen? Niet vaak zeg ik nee op een vraag maar in dit geval heb ik goede redenen. Hieronder een paar:

  • Het is fysiek erg zwaar
  • Een stukadoor vraagt vaak een vaste prijs per m2 en dus helder wat het gaat kosten
  • Een stukadoor doet zijn werk elke dag waardoor hij snel is, dit kunnen wij (ook ik) nooit evenaren
  • Vaak kunnen ze stucen op kleur (uiteraard wel pastel want altijd een mengkleur van wit). Je hoeft dus niet meer te schilderen. Je bespaart dus tijd en geld. Nog een voordeel van de op kleur gebrachte gips is dat een klein deukje niet meteen als een witte plek tevoorschijn komt.
  • Het ziet er strak uit wat van niet te onderschatte waarde is, laat ons er maar een goed gat in boren voor een keukenrek of schilderij ;-)

Heb ik je een beetje kunnen overtuigen?

Maar ook ik heb wel eens een klein muurtje gestuct hoor, gewoon omdat ik het zelf wilde doen! Wat nou als de muur niet zwaar beschadigd is maar wat deukjes en gaatjes heeft. Alabastine heeft dan een mooi spulletje kant en klaar in een emmer, “muur glad” heet het. Dit smeersel is een soort pasta wat onregelmatigheden tot ongeveer 2 mm diep prima weg kan werken. Het werkt heel makkelijk, kind kan de was doen.

 MuurGlad-10-L-8710839106058-604x604.jpg

Mochten er nu toch nog dames zijn die willen leren stucen, ga ik een echte stucadoor vragen om de workshop te geven! Dus laat het me even weten, dan ga ik dat regelen!

Deze mooie dag kwam ik erachter dat er veel manieren zijn om een klus te doen. Maar bovenal kwam ik er wederom achter dat alles wat ik doe ik vanzelfsprekend vind en dit is natuurlijk niet persé zo. Daarom moet ik alles duidelijk uitleggen en de rede waarom erbij vermelden. Maar goed dat ik af en toe met andere klusgrage mensen klets dan hoor ik mezelf praten en ook dat kan heel leerzaam zijn!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.